Une Thérapie Brève I BienPourSoi  Vous pouvez consulter pour être accompagné lors de difficultés :  Problèmes relationnels - Addictions - Séparations - Deuils -  Angoisses - Défis - Phobies- Divorces -  Stress - Burn-Out -  Solitude , Confiance en soi, Changement de vie ..


1. Wat is een oplossingsgerichte therapie?

De oplossingsgerichte therapie is een manier van denken, vorm van gesprekstherapie die gericht is op het versterken van uw autonomie, via een pragmatische aanpak . De aandacht gaat vooral uit naar de oplossing in plaats van naar het probleem. 


Het uitgangspunt is dat het niet altijd nodig is om inzicht te hebben in het ontstaan van problemen om deze te kunnen oplossen.


Als therapeut stimuleer ik u met het opwekken naar een ander inzicht om zich een beter toekomst voor te stellen waarin het probleem zich oplost. 


Tijdens de sessies word je gestimuleerd om zelf oplossingen te bedenken en uit te proberen. Uiteraard is er ook aandacht voor erkenning van de problemen waarmee je te maken hebt en ligt de aandacht nadrukkelijk bij het erkennen en verder ontwikkelen van jouw sterke kanten en positieve eigenschappen.

Sessies kunnen worden gehouden in het Nederlands, Frans en/of Engels.


2. Voor wie is het geschikt?


Oplossingsgericht werken is een methodiek die bewezen effectief is en geschikt voor jeugd, volwassenen en koppels.

Bij een eerste contact leg ik uit wat u kan verwachten, de werkwijze  en de oplossingstechnieken die ter beschikking zijn om uw doelstellingen te realiseren.


Uit onderzoek blijkt oplossingsgerichte therapie net zo effectief te zijn als andere behandelvormen. Daarbovenop is het met deze behandelmethode mogelijk om in kortere tijd stappen te zetten in de goede richting. Dit zorgt doorgaans voor een vrij hoge  tevredenheid.


Men spreekt soms over « BRIEF THERAPY » het is een proces van evolutie maar men gaat naar het essentiële betreffende wat men wenst te verduidelijken en op te lossen. 


3. Wat kun je verwachten?

Tijdens onze gesprekken heb je de mogelijkheid om actief mee te denken: hoe kun je jouw gewenste toekomst zo goed en snel mogelijk opstellen?
wat zijn de prioriteiten ?  Wat  zijn de problemen ? 
Wat zou de ander graag willen bereiken? Wat is lastig? Wat gaat er al goed? 

Zijn het echte problemen of misschien zijn er anderen? 


Het uitstippelen van de eerste stappen naar het te bereiken doel, is belangrijker dan het stellen van een diagnose. Het is een proces en gedurende uw veranderingsproces word je begeleid en gestimuleerd. 


Daarna wordt er gezocht naar kleine, haalbare stappen die je kunt zetten om uw gewenste objectief-ven zo snel mogelijk te bereiken. Als therapeut pas ik me aan om u de nodige tijd te geven.  De bedoeling is  om u op  eigen kracht naar boven te halen, waardoor men veranderingen kan waarnemen.


We hebben het immers vooral over innerlijke krachten en oplossingen, in plaats van over tekortkomingen en problemen.


Tijdens dit proces zoek je ook naar oplossingen bewust en onbewust tijdens onze gesprekken maar ook buiten  uw therapie sessie ga je ze zelf dagelijks ervaren.


Je zult merken dat van zodra je (kleine) successen boekt, je de kracht in jezelf hebt zitten om jouw eigen leven vorm te geven. 


Met het stellen van de juiste vragen help ik u met diverse therapeutische technieken*  om zo snel mogelijk weer zelfstandig op weg te begeleiden.

*NLP, EFT, HYPNOSE  FOTO & KUNSTTHERAPIE  

*NLP, EFT, HYPNOSE & KUNSTTHERAPIE

NLP ( Neuro-linguistic programming )
EFT ( Emotional Freedom Technique)
Hypnose, Acupressuur technieken relaxatie, foto en kunst technieken.

 


4. Principes van oplossingsgerichte therapie

De sfeer bij oplossingsgericht werken is informeel, serieus en met ruimte voor zelfontplooiing waarbij men humanistische waarden kan terugvinden : vrijheid, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en waardering voor de kracht van diversiteit.


Oplossingsgerichte therapie is opgebouwd vanuit de principes van de cognitieve, oplossingsgerichte systeemtherapie, dit wordt ook wel ‘leading from one step behind’ genoemd deze benadering is een manier van werken die gericht is op het versterken van de autonomie van de te begeleide persoon.


Enkele principes zijn:


  • Als iets ooit heeft gewerkt, doe het vaker.
  • Verandering is onvermijdelijk.
  • Pragmatische aanpak
  • Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben.
  • Resource georiënteerd denken
  • Positef en gedragsverandering 
  • Praten over moeilijkheden wordt praten over mogelijkheden.